Universal+Green Design: The Ripple Effect

About Access Living’s New Building

Building Entrance
The doorway had to be automatic and at street-level.  No steps.  A thick, dark, grooved line leads from a drop-off spot on the sidewalk through automatic double doors to the reception desk to help people with visual impairments and developmental disabilities find their way simply.
Carpet Lines
Access Living has gray lines on the carpet at the base of the building walls.  Visually Impaired Individuals are able to follow that line on the floor to safely navigate around the building.
Access Living
Access Living’s New Universal and Green Designed Building
The new Access Living headquarters is a model of how seamless integration of two naturally compatible design philosophies respects those who use the space, while rippling out into the surrounding community as a beacon, signaling how easily everyone can embrace Universal +Green Design.

Here are just a few specific examples at the crossroads of Universal+Green Design:

A set of automatic sliding double doors stays open only as long as needed, enabling all users to enter equally through the same entrance. An air curtain reduces energy loss while also preserving the indoor climate.

Closed-loop pile carpeting made of low-emitting recycled material satisfies sustainability requirements while providing a balance between traction and glide for all types of movement, whether walking or rolling.

Lighting and window shading are automatically sensitive to available daylight, and also enable the user to have a significant amount of control.

Automatic motion sensors on touchless drinking fountains and faucets conserve water and are easy to use by everyone.

Specially designed modular office furniture is made from recycled material content and is extremely flexible, with multiple options for customized configuration, accommodating the needs of the widest range of users.

Workspace enclosures have glass panels at the top to enable more daylight into the spaces. Multi-level partitions provide privacy yet also increase sight lines for little people and people who use wheelchairs.